Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 28.03.2024, 12:25

Мочулищенська гімназія

Дубровицької міської ради Сарненського району 
Рівненської області
mochulzosh@ukr.net
Меню сайту
Наше опитування
Який предмет вам подобається
Всього відповідей: 40
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

14:53
Андріївські вечорниці

                      Уявімо собі українське село минулого століття.  Погожого зимового вечора лежать високі сніги, визвіздилося чисте небо, нечутно підносяться над коминами сиві димки. То тут, то там загоряються і гаснуть вогники в приземкуватих селянських мазанках. Тихо поскрипує старе дерево  чи ліниво перегавкуються собаки. Та ось чути веселий дівочий сміх, гучні голоси парубків – то молодь збирається на вечорниці.

             День святого Андрія Первозданного припадає на 13 грудня. Увечері на Андрія сходилися разом: хлопці та дівчата. Збиралися у просторій хаті, щоб було де розбігтися для кусання калити. З цього і починається Андріївський вечір, який напередодні молодь святкувала як «андріївські вечорниці».

           Уже доброю традицією в нашій школі  стало проведення  андріївських вечорниць.  Учні 8-11 класів разом з педагогом –організатором  відтворили обряд проведення   вечорниць.

     Сцену оформлено, як світлицю української хати. Вікно вишиваними фіранками; біля вікна – стіл, застелений  вишитою скатертиною, на столі макітри, глиняні миски, свічник, хліб.  У правому кутку – піч, біля якої стоїть коцюба, рогачі, лопата. З двох боків сцени – лавки, накриті хідниками, табуретки.   До привітної господині Ганни приходять  дівчата та хлопці на вечорниці. Лунають  пісні «А ми дівчата з України », «Ворожка», «Зіронька», «Варенички - крученички»,  «Вечорниці шики-дим», «Розпустили кучері дівчата», «А ми українці».

           Учні  оживили українські традиції, нагадали нам, як святкували наші  пращури, показали таємничість ритуалів українського народу. Дійство, яке представили  учні,  заворожувало і захоплювало. Усі дівчата випікали "сонцесяйну Калиту” , а хлопці намагалися відкусити "шматочок щастя”.  Також дівчата гадали, щоб дізнатися своє майбутнє.  Тішили слух усіх присутніх небилиці  у виконанні хлопців.      Наші господиньки показали не лише вміння відроджувати традиції, а й кулінарне мистецтво. Але не тільки смачно, а й весело частували глядачів учасники дійства. Вареники, якими люб’язно пригостили дівчата, були з сюрпризом.

  

                                Педагог–організатор Мочулищенського НВК  Інна Герасимчук

Переглядів: 494 | Додав: Pashok | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Друзі сайту
Друзі сайту
Пошук
Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz